Huizer Courant van donderdag 27 maart 2014

DONATIE HAVEN VAN HUIZEN EN VAN KESTEREN FOUNDATION VOOR ASAP

2014-03-27 havenvanhuizen-foto

Vier blije mensen bij de overhandiging van de cheque. (Foto: S. Oostwouder)

Afgelopen donderdag vond er ’s middags een bijzonder moment plaats in restaurant de Haven van Huizen. Er werd door twee medewerkers van het restaurant een cheque overhandigd aan Eugénie Millet, de oprichtster van ASAP (Association for Small African Projects). Hans van Kesteren, bestuurslid van de Van Kesteren Foundation mocht ‘helpen’ met het aanpakken van de cheque. Brigitte Jones van de Haven van Huizen had het plan opgevat om iets te gaan doen voor een Derde Wereldproject. Samen met Colette Schapendonk en Hans van Kesteren bedacht ze een plan. De afgelopen maanden werd de gasten van het restaurant een karaf huiswater aangeboden met het verzoek daar Euro 1,- voor te betalen. In het restaurant was een grote doorzichtige buis neergezet waar men het geld in kon doen. De opbrengst zou voor ASAP zijn.

Het plan liep gesmeerd; veel gasten doneerden en menigeen gaf zelfs meer dan Euro 1,-. Zo kwam een bedrag van Euro 360,- tot stand. Daarop besloot de van Kesteren Foundation dit bedrag te verdubbelen. Eugénie was dankbaar voor deze mooie gift van Euro 720,-. De Haven van Huizen deed daarnaast ook een actie waarmee lokale doelen werden gesteund, zoals de Voedselbank, de Boodschappenplusbus en Stichting Opkikker. De van Kesteren Foundation geeft financiële steun aan Derde Wereldprojecten. Hans bezocht zelf een van de projecten van ASAP in Burkina Faso waar de Euro 720,- aan zal worden besteed. 

Water en eten

Er is wel degelijk een link tussen deze spontane actie van het restaurant en het werk dat in de plaats Fina in Burkina Faso wordt verricht. Op de basisschool in dit West-Afrikaanse dorp wordt kinderen geleerd hoe belangrijk het is om hun handen te wassen voor het eten. De kinderen krijgen op school een lunch en diner aangeboden en er is in de buurt van de school een pomp. In de Haven van Huizen werd water verkocht en de gasten komen er ook om te eten. ASAP wil er nu voor zorgen dat er grote containers in elke klas van de school komen te staan, zodat het handen wassen gemakkelijker en nog meer onder de aandacht wordt gebracht. “Dit bedrag zal worden besteed waar het ’t meest nodig is. Mijn man is op dit moment nog in Burkina Faso en zal ons laten weten welke bestemming het geld krijgt.

ASAP verzorgt ontwikkelingsprojecten op het gebied van onderwijs (alfabetisering), gezondheid, dorpsontwikkeling, economie en milieu. Daarbij
staat de toekomst van de kinderen centraal. Voor Euro 20,- krijgt een kind een heel jaar te eten op school. De kinderen blijven naar school komen omdat de ouders weten dat ze daar te eten krijgen. Thuis is er niet voldoende eten en kinderen kunnen niet leren met een lege maag”, laat Eugénie weten. Daar voegt Hans aan toe: “Het werk dat ASAP doet, is zo breed. Ze willen de jeugd ook nog eens een leerweg aanbieden.” 

Colette en Hans kennen elkaar al langer. Hans is met zijn vrouw Nettie een trouwe gast in het restaurant. Aan het karaf met huiswater dat de gasten aangeboden werd, zat een mooi kaartje met daarop informatie over de actie en het werk van ASAP. Colette: “De reacties waren helemaal geweldig. Iedereen was enthousiast. Hier eten de kinderen, dan moeten ze dáár ook te eten hebben, zo vond men.” In de toekomst wil de Haven van Huizen zich vaker gaan inzetten voor dit soort doelen. Wel zullen ze elke keer een ander doel uitkiezen. Tijdens de aankomende haringparty zullen de medewerkers van de Haven van Huizen zich waarschijnlijk gaan inzetten voor de Huizer Voedselbank. “We hebben samen een belang. We doen het voor iedereen”, laat Brigitte weten. Hans en Eugénie rekenen gauw even uit dat met het opgehaalde bedrag van Euro 720,- achttien kinderen in Burkina Faso van eten kunnen worden voorzien. Op de site van de Haven van Huizen zal komen te staan waar de gift precies aan wordt besteed. 

Regen 

“Water en hygiëne zijn van levensbelang. Eind december werd daar bij Serious Request nog veel aandacht voor gevraagd. Het slaan van een waterput is een kostbare aangelegenheid. Dat kost wel Euro 9000,- per put. Aan de manier waarop de vrouwen het water dragen en er mee omgaan, kun je zien dat er geen druppel mag worden verspild. Voorheen was het zo dat de meisjes niet naar school gingen omdat het hun taak was om water te halen. ASAP heeft daar verandering in kunnen brengen. Burkina Faso is een land dat ingesloten licht. Het ligt niet aan de kust, zodat mensen niet nog wat opbrengsten hebben uit de visserij. Het regent er maar drie maanden per jaar, maar in die drie maanden valt er meer regen dan in Nederland in een jaar. Dan zie je opeens allerlei gewassen opkomen. De rest van het jaar is het er droog en kaal. ASAP ondersteunt nu 3000 basisschoolkinderen en heeft vijf kleuterscholen gebouwd”, zegt Eugénie tot besluit.