‘Iets dat gratis is heeft geen waarde. Mensen moeten zelf een eigen bijdrage leveren.’ Het is één van de belangrijke lessen die Hervé Millet heeft geleerd in 15 jaar ontwikkelingswerk op het platteland van Burkina Faso, één van de armste landen ter wereld. De in Nederland woonachtige Fransman bezocht in 1996 een correspondentievriend in Burkina Faso en was getroffen door hoe de mensen in de dorpen daar leefden. Wat begon met geld inzamelen voor het bouwen van een medische post, groeide uit tot veelomvattend werk in tien dorpen in het westen van dit Afrikaanse land.

Met als titel Bewogen voor Burkina is een boek uitgekomen dat via een uitgebreide serie interviews de ontwikkeling van de door Hervé opgerichte Association for Small African Projects (ASAP) beschrijft. De naam geeft al aan dat het om kleinschalige projecten gaat. Maar waar andere hulpverleningsorganisaties zich meestal concentreren op een bepaald onderwerp, wil ASAP bijdragen aan de totale ontwikkeling van een dorp. Onderwijs is daarbij de basis, maar ASAP onderneemt ook projecten op het terrein van gezondheid, hygiëne, milieu, landbouw en economische ontwikkeling.

Free-lance journalist Wim Pols interviewde Hervé over zijn levenswerk, maar ook mensen om hem heen zoals zijn vrouw Eugénie. Lokale medewerkers uit Burkina Faso komen aan het woord, evenals vrijwilligers van ASAP en sponsors uit Nederland en Frankrijk. Het door Sylvia Rietbroek rijk geïllustreerde boek is niet alleen een jubileumboek. Bewogen voor Burkina bevat waardevolle lessen voor iedereen die iets wil doen op het gebied van ontwikkelingswerk. Het vertelt over successen, maar ook over tegenvallers en over het belang van je inleven in de lokale cultuur en vooral kijken naar wat de lokale bevolking zelf vindt dat ze nodig heeft.

Het boek Bewogen voor Burkina, dat tot stand is gekomen dankzij hulp van sponsors, is te koop voor 10 euro. De opbrengst komt volledig ten goede van het werk van ASAP. Wie het boek koopt helpt meteen de malaria in Burkina Faso terug te dringen, want voor elk verkocht boek geeft ASAP twee muskietennetten aan gezinnen in de dorpen.

U kunt het boek kopen via onze website of in gallery Burkin’art, Gansoordstraat 2, Naarden-Vesting.

Voor verdere informatie:

Nicola von Behr van ASAP
E nicola@asap-foundation.org
T 06-457772354