Ik zal jullie in deze mail meenemen naar Néfrélaye. Een dorp zo’n 70 km van Bobo- Dioulasso. Hier heb de afgelopen week drie dagen gebivakkeerd.

Maandagochtend vertrokken we vroeg richting Néfrélaye. Eenmaal aangekomen ontmoette ik mijn tolk, Elias. Daarna heb ik mij gesetteld in het ‘Maison de la Femme’. Elk dorp heeft zo’n huis voor de vrouw. Ik dacht dat ik daar alleen zou slapen, maar ik bleek gezelschap te hebben van 5 grote spinnen, zo groot als je handpalm. Eerst dus op spinnenjacht geweest, wat een tijdje duurde, maar gelukkig kon ik spinvrij slapen!

blog-erik 2014-03-31 1

Mijn tolk Elias (links) met zijn vrouw, en kinderen.

Ik heb in totaal 9 boeren geïnterviewd in Néfrélaye. Het gaf me nieuwe inzichten in erosiebestrijding en keuzes van boeren. Wat me opviel is dat boeren best passief zijn. Ze weten dat erosie een probleem is, maar echt actief op zoek gaan naar oplossingen doen ze niet. Maar het was mooi om samen met hun hierover te sparren. Wat zijn mogelijke oplossing? Welke dingen heb je geprobeerd tegen erosie, en waarom is het wel of niet geslaagd? Samen op zoek naar een oplossing, wie weet gaat het lukken.

blog-erik 2014-03-31 2

Een typisch verschijnsel van erosie. Wanneer het regent neemt deze watergeul (vruchtbare) landbouwgrond mee.

blog-erik 2014-03-31 3

Kinderen bij het ‘Maison de la Femme’

Néfrélaye is een islamitisch dorp, en ik was dus de enige blanke. In het begin wel even apart, maar ik voelde me ontzettend welkom in dit dorp. Mensen zijn open, gaven me eieren en mango’s, kwamen langs om even een praatje te maken en ik heb twee avonden thee gedronken. Een theesessie duurt hier wel wat langer dan ik dacht. Ik dacht, ik kom om 20 uur, dan kan ik mooi op tijd naar bed. Maar er was natuurlijk geen waterkoker, dus water moest rustig koken op een vuurtje. Water koken, mengen met thee, weer koken, weer mengen, een halve kilo suiker er door, weer koken, en daarna pas drinken. Voor één klein borrelglaasje thee duurde het wel zo’n 45 minuten. En er bestaan drie rondes. Of te wel, voor 23 uur was ik nog niet thuis, en met een halve kilo suiker slaap je ook niet voor 1 uur. Maar ja, een mooie ervaring en we hebben veel gepraat over geluk, cultuur, Europa en Burkina Faso.

blog-erik 2014-03-31 4

Ook ik mocht één theeronde voorbereiden. Een kopje thee is hier 0,15 L met 200 gram suiker (denk ik).

Woensdagavond vertrok ik weer naar Bobo- Dioulasso. Met veel nieuwe informatie voor mijn stagerapport, maar vooral met nieuwe ervaringen over het leven in een dorp in Burkina Faso, thee drinken onder een heldere sterrenhemel en drie dagen geen douche kunnen nemen terwijl het 40 graden is.

blog-erik 2014-03-31 5

Een gezin in Néfrélaye bestaat gemiddeld uit zo’n 6-7 kinderen, er waren dus heel veel kinderen in het dorp.

De komende week zal ik mijn resultaten over Néfrélaye uitwerken en een klein tussentijds rapport gaan schrijven. Die week erna zal ik een weekje op vakantie gaan naar Ghana. Daarna zal ik waarschijnlijk nog één of twee dorpen bezoeken en dan zit het er alweer bijna op! Ik voel me hier thuis, ik heb het inmiddels ook koud als het 28 graden is (net als alle mensen hier, sommige doen een muts op ’s avonds tegen de kou!!) en doe tegenwoordig ook meer suiker in mijn koffie (hier drinkt iedereen koffie met gemiddeld 3 suikerklontjes!).

Een zonnige groet,

Erik

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!