Ik heb de afgelopen twee weken 10 boeren geïnterviewd in Sokourani, een dorp zo’n 60 kilometer van Bobo- Dioulasso. Eén van de vragen was bijvoorbeeld: Heeft u de laatste jaren erosie op uw veld ervaren? Erosie is een verschijnsel waarbij (een deel van) de bodem wegspoelt wanneer het regent. Een vervolgvraag was: Welke maatregelen neemt u tegen erosie? Eén van de mogelijke maatregelen zijn zogeheten stenen rijen (cordons pierreux), zie foto. Deze rijen houden het water tegen wanneer het regent en zo ook de bodem. Slechts twee van de 10 boeren hadden dit toegepast.

2014-03-17 blog-erik 1

Een boer wijst een stenen rij aan op zijn veld

Tijdens mijn verblijf in Sokourani heb ik samengewerkt met een tolk (Fidel) en samen gegeten met Remy (zie foto). In Nederland heb ik zo’n 40 voetbalshirts verzamelt en meegenomen om hier uit te delen. Remy en Fidel heb ik er eentje gegeven, ze waren ontzettend blij met een voetbalshirt.

2014-03-17 blog-erik 2

Remy was heel erg blij met een voetbalshirt die ik had meegenomen uit Nederland.

De mensen in Sokourani zijn heel gastvrij en kleurrijk gekleed. Elke dag kwamen meisjes na schooltijd water halen bij de waterpomp. Met zo’n 10 liter water op hun hoofd vertrokken ze weer richting huis.

2014-03-17 blog-erik 3

Meisjes bij de waterpomp in Sokourani. Ze vonden het heel leuk om op de foto te gaan!

2014-03-17 blog-erik 4

Familie Millogo Christoph in Sokourani. Het jongetje rechts was heel erg bang voor mij, vanwege mijn blanke huid.

Mijn tolk, Fidel, gaf mij aan het eind van de werkdagen een zak vol pinda’s. Eenmaal terug in Bobo – Dioulasso, na een tocht van 60 km op de scooter, heeft Titi ze gedroogd en geroosterd. Versere pinda’s heb ik nog nooit gegeten, heerlijk!

2014-03-17 blog-erik 5

Het was wel weer fijn om weer terug te zijn in Bobo- Dioulasso. Met de vele activiteiten en mensen een plek waar veel te zien en te doen is. Elke vrijdag voetbal ik op een veldje vlakbij het kantoor. Heerlijk om het weekend mee te beginnen.

2014-03-17 blog-erik 6

Samen met collega’s en vrienden Rock en Karim op het voetbalveld. Wel wat anders dan (kunst)gras in Nederland.

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!