Het levendige Bobo en het rustige platteland

Ik zal mij eerst even voorstellen: Ik ben Erik Bos en ben 20 jaar en studeer aan de Wageningen Universiteit Internationaal Land- en Waterbeheer. Ik doe een stage van drie maanden bij ASAP. Tijdens mijn stage probeer ik uit te zoeken wat boeren doen om hun land te beschermen tegen de hevige regenbuien in juni-augustus. Ik zal hier zo af en toe mijn ervaringen met jullie delen.

 

Bobo – Dioulasso

De eerste weken heb ik vooral gewerkt in de stad Bobo- Dioulasso. ‘Bobo’ is een levendige stad, met ontzettend veel scooters, fietsen, winkeltjes en barretjes. Mensen proberen met het verkopen van tomaten en mango hun inkomen te genereren, iets wat je in Nederland niet voor zou kunnen stellen. Wat me ook opviel is dat er ontzettend veel fietsen zijn. Naast de scooter is de fiets denk ik het meest gebruikte vervoermiddel, ook voor het vervoeren van hout of mais, en dat op krakemikkige fietsjes (zie foto).

blog-erik 2014-03-02 1

Een typische Burkinabese fiets: oud, verroest en soms zonder rem!

blog-erik 2014-03-02 2

Een typisch straatbeeld van Bobo – Dioulasso

Platteland

Op het platteland gaat het er heel anders aan toe. Het is rustig (het is ook het droge seizoen) en er is geen elektriciteit of stromend water. De meeste mensen zijn boer, waar ik de komende weken verschillende vragenlijsten mee af zal nemen. Wat me opvalt is dat de mensen in Burkina Faso geen geluk hebben met het klimaat en met hun bodem. Het regent tussen juni en augustus ontzettend veel (vaak ook in harde regenbuien) en daarna is het heel lang droog. Dat samen met de slechte vruchtbaarheid van de bodem maakt dat het erg moeilijk is om een betere oogst te krijgen. Toch zal ik de komende weken samen met de boeren gaan kijken hoe zij eventueel hun veld beter kunnen beschermen tegen erosie en daarmee hopelijk een hogere oogst zullen hebben.

Ik ben benieuwd!

Erik Bos

blog-erik 2014-03-02 3

Samen met Millogo Apolinaire, een boer in het dorp Sokourani

blog-erik 2014-03-02 4

Het dorp Sokourani

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!