De afgelopen week ben ik op reis geweest naar Ouagadougou en Ghana. In Ouagadougou heb ik wat organisaties bezocht en in Ghana een vriendin van mijn zus. Eén van die organisaties in Ouaga was 2iE, een privé universiteit. Zij deden onder andere onderzoek naar dripirrigatie. Dit lijkt een efficiënte manier van irrigeren en dat is het ook, maar voor (kleine) boeren is dit nog veel te duur. Wel interessant om te zien.

blog-erik 2014-04-19 1

Een voorbeeld van dripirrigatie. Water stroomt door de zwarte slang en laat af en toe wat water los voor de boom. Op die manier is er weinig verdamping en heb je minder water nodig.

Ghana is een ander land dan Burkina Faso. Er wordt natuurlijk Engels gepraat en het is wat rijker. Er is meer asfalt en de gebouwen zijn mooier. De mensen zijn ook aardig, maar het viel me al met al wel op dat de Burkinabese mensen nóg wat vriendelijker zijn. De Ghanese douane was erg chagrijnig, terwijl de douane in Burkina Faso me vrolijk welkom heette met Bonne Arrivé (welkom).

blog-erik 2014-04-19 2

Ghana heeft wel mooiere natuur dan Burkina Faso! Groener en heuvelachtiger.

Wat verder leuk is om te melden is dat ik me hier nog nooit onveilig heb gevoeld. Ondanks dat mijn studiefinanciering al 5 keer het minimumloon is van hier en dus veel meer geld heb dan de gemiddelde Burkinabé, is er geen enkel moment geweest waarop ik dacht dat iemand we wou bestelen of oplichten. Naja, als je iets bij een kraampje koopt, beginnen ze natuurlijk wel met een extreem bedrag. Maar geef ze eens ongelijk.

Kortom, voor mij is Burkina Faso het land van de 3V’s: Veiligheid, Vrolijkheid en Vriendelijkheid.

blog-erik 2014-04-19 3

Burkina Faso is een land van vredige mensen. Ook de naam van dit restaurant drukt dit uit: ‘Leve de Vrede’.

Hervé is afgelopen dinsdag vertrokken naar Nederland. Jammer dat hij weg is. Alleen eten en voetbal kijken is toch minder leuk dan samen. Maar het leven gaat ook in Bobo – Dioulasso gewoon door. De komende week ga ik weer het veld in. Ik ga naar Koufila (3e dorp) en naar het LAP.

Ik hou jullie op de hoogte.

Liefs, Erik

blog-erik 2014-04-19 4

Emanuel en ik. Allebei hetzelfde shirt aan: fotootje waard!

blog-erik 2014-04-19 5

Mannen in Ouagadougou spelen een potje Jeu des Boules. Alleen nog een wijntje en stokbroodje erbij en het is net alsof je in Zuid- Frankrijk bent!

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!